De donkere dagen voor kerst

In het christendom is kerst uiteraard het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Toch is het interessant om even stil te staan bij de oorsprong van dit feest. Ook vóór de christelijke tijd werd rond de kortste dag van het jaar feest gevierd door Grieken, Romeinen, Egyptenaren, Germanen, Kelten en vele anderen. Dat is ook volstrekt logisch. Vanuit inzicht in 'het grote geheel' vieren we juist op momenten van duisternis dat de weg naar licht weer is ingezet.

In leiderschap dient dat hogere inzicht als baken voor evenwichtigheid. Juist als 'alles' lijkt tegen te zitten dient de leider vanuit inzicht te beseffen dat alles altijd verandert en processen een cyclisch karakter kennen. Dat inzicht geeft hem het vermogen om te blijven nadenken waar anderen in paniek raken en kracht te putten uit tegenslag. Vanuit die houding worden tegenslagen in kansen omgezet.

Prettige feestdagen.

 

Voortaan onze blogs in uw mailbox ontvangen?  Wij respecteren uw privacy.

Yohyon van Zantwijk