Is zelfsturing de laatste trend of oude wijn in nieuwe zakken?

Het valt ons op dat veel deelnemers in onze Academy het invoeren van zelfsturing overwegen. Deze trend lijkt te zijn aangewakkerd doordat we berichten uit Silicon Valley ontvangen over het runnen van startups zonder managers. Het bekendste voorbeeld is Zappos waar ze Holacracy hebben ingevoerd. 

Bij nadere studie van het boek Holacracy van Brian Robertson blijkt dat hij de methode heeft gebaseerd op een aantal stromen, zoals Getting Things Done (GTD) en Agile/Scrum, maar is het fundament van de methode vooral gebaseerd op de Sociocratische Methode uit Nederland!

Sociocratie is ontwikkeld door Gerard Endenburg in zijn eigen proeftuin: Endenburg Elektrotechniek in Rotterdam. Tijdens mijn studie Technische Bedrijfskunde in de jaren negentig raakte ik in contact met Gerard Endenburg en heb ik in zijn bedrijf mogen werken om de methode van binnen uit te ervaren. In de daaropvolgende jaren heb ik 'meegedraaid' in de kringen van het Sociocratische Netwerk in Nederland. 

Van Gerard Endenburg is mij vooral bijgebleven dat hij de gelijkwaardigheid van het individu voorop wilde stellen. De Sociocratisch Methode is hier de uitwerking van, die ik meer dan 10 jaren in vergelijkbare vorm heb mogen helpen ontwikkelen in een wereldwijde vrijwilligersorganisatie (www.dhamma.org). Hierin werd mij vooral duidelijk dat organiseren van onderaf heel goed werkt in combinatie met een heldere visie en missie van bovenaf.

En nu lijken veel ondernemingen er klaar voor om zelfsturing te omarmen. Naast het boek van Robertson is er ook een Nederlands boek dat meer de nadruk ligt op de implementatie: Getting Teams Done van Diederick Janse en Marco Bogers.

Het invoeren van zelfsturing is vanuit onze optiek een essentiële stap in de ontwikkeling van een organisatie. Het is de stap waarin de ondernemer zijn visie veruitwendigt in een systeem dat autonoom verder kan groeien, zodat de ondernemer weer kan gaan doen wat ie echt wilde: ondernemen!

Wil je meer weten over het invoeren van zelfsturing in jouw organisatie, neem dan contact met mij op: roel@emrysacademy.com of bel 0654377400.

 

 

 

Roel Smelt