Waarom is soberheid een belangrijke eigenschap bij het aannemen van personeel

Sollicitatiegesprekken kennen we allemaal en van beide kanten van de tafel. In een latere blog zullen we ingaan hoe je je kunt voorbereiden als sollicitant. Deze blog gaat over het aannemen van nieuw personeel en waar je vooral op moet letten in het eerste gesprek.

In mijn werk voor een zeer succesvolle e-commerce onderneming heb ik vele sollicitatiegesprekken mogen voeren. Naast het afvinken van vaardigheden en randvoorwaarden stuurden we vooral op de 'klik' met de kandidaat. 

Deze 'klik' wordt veroorzaakt doordat je op gevoelsniveau 'herkenning' hebt met basiswaarden die met die van jezelf overeenkomen. In het boek van mijn partner Yohyon van Zantwijk:'De eenvoud van complexiteit' worden deze basiswaarden als de 5 weigeringen en 5 idealen gedefinieerd, die tezamen de na te streven cultuur vormen van iedere onderneming. Eén hiervan is het ideaal Soberheid, die bij het e-commerce bedrijf 'No Show Ponies' werd genoemd. 

Yohyon schrijft:'De waarde van het ideaal Soberheid zit niet perse in het vermogen om jezelf kleine geneugten te ontzeggen. Het is ook geen pleidooi om allemaal in armoede te gaan leven. Het is een oproep om doelgericht te zijn.

Langdurige verspilling van energie in welke vorm dan ook is onnodig en brengt doelen op lange termijn in gevaar. Het is zaak om gericht te blijven op het doel. Uitspattingen zijn vaak een waarschuwende voorbode voor falen. 

Ook hierin is synthese te vinden door uitsluitend op acute behoeften te reageren indien ze voortkomen uit randvoorwaarden voor het bereiken van het gestelde doel. Doelgerichtheid is soberheid.

De belangrijkste waarde van soberheid is functionaliteit. Alle energie is gericht op dat wat nodig is.'

In een gesprek met een sollicitant kun je vragen stellen en er op letten of de kandidaat kan focussen en bereid is acute behoeften en begeerten hiervoor links te laten liggen. Is de sollicitant is staat hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden en bereid de bijzaken voor nu links te laten liggen.

Succes met de sollicitaties!

Roel Smelt