Agile/Scrum en de rol van de Product Owner

Een rondje langs de corporates van ons land leert dat ze allemaal bezig zijn met Agile/Scrum implementaties. De video in deze blog is verplichte kost in succesvolle bedrijven zoals Booking.com en Spotify en legt in een kleine 16 minuten uit wat het is. 

De reden dat Agile/Scrum so populair is geworden komt waarschijnlijk omdat het een antwoord geeft op het klassieke projectmanagement model met een vaste einddatum, scope en budget. Uit alle data blijkt dat verreweg de meeste projecten falen. 

Is Agile/Scrum het goede antwoord? Agile/Scrum is een model dat focus en kwaliteit versterkt. Juist deze twee aspecten staan in klassiek projectmanagement sterk onder druk omdat beloftes niet waar gemaakt kunnen worden.

Waar het geen antwoord op geeft is wanneer een project af is. In veel gevallen hangt er veel af van een oplevermoment en kan een verkeerde keuze van taken waarop men moet focussen desastreuze vertragingen opleveren. Er is dus een mechanisme nodig om op ieder moment te weten door welke taken en/of resources de oplevering bepaald wordt. Het zogenaamde Kritische Pad of zoals het in Critical Chain Projectmanagement wordt genoemd: de Critical Chain. 

Roel Smelt