Leiderschap volgens de Q’ero

Frank Bruining schreef een mooi artikel over het Leiderschap volgens de Q'ero. Bijzonder om te zien hoeveel overeenkomsten er zijn met de yogaleer van Patanjali. Een bevestiging van het weten dat er letterlijk één stip aan de horizon is voor alles en iedereen, met vele wegen daar naar toe.

Wie of wat zijn de Q’ero

De Q’ero zijn de Indianen die de leer van de Inca nog puur ‘leven’. Doordat zij op zeer grote hoogte leven in het Andesgebergte (4.000 meter) en afhankelijk zijn van hoe zij in harmonie met elkaar en de omgeving leven. En ondanks dat de mensen – volgens onze normen – niets bezitten, zijn ze heel rijk.

De 5 principes van authentiek leiderschap vanuit de Q’ero filosofie

Het artikel legt het leiderschap volgens de Q'ero heel mooi uit, maar hierbij dan de 5 principes:

  1. Het eerste principe heet Munay. Ook wel de weg van liefde en schoonheid. Geen romantische liefde of Liefde in een new age context, maar een liefde die er is is voor alles en iedereen. Iets dat op natuurlijke wijze vanuit het hart komt en er niets voor terug verwacht. Een vorm van liefde dat warmte, zorgzaamheid en acceptatie uitstraalt. 

  2. Het tweede principe heet Yachay. De weg van kennis. Yachay betekent ‘leren, weten en onthouden’. Om te overleven op zulke enorme hoogten, moet je zeker onthouden en door de ervaringen leren. Zodat je kunt weten. Ware kennis komt van directe persoonlijke ervaring geleid door intuïtie en inzicht. Het is de Q’ero duidelijk dat je – om te kunnen overleven – flexibel moet zijn in je gedachten en gedrag.

  3. Het derde principe heet Llankay, de weg van actie. Letterlijk betekent het ook ‘te werken’. Maar het gaat voorbij aan allen fysieke arbeid. Het gaat hier om alle activiteiten die je doet. Het zijn die activiteiten die je doet om innerlijk en uiterlijk in balans te zijn. 

  4. Het vierde principe is Kawsay. De weg van het leven. De Q’ero gaan er vanuit dat alles leeft. Alles is energie. Dat betekent dat net zoals in het Boeddhisme er respect is voor al het leven, zoals dieren en insecten. Maar ook dat er respect is voor die factoren die het mogelijk maken dat er leven is.

  5. Het vijfde en laatste principe is Ayni. De weg van wederkerigheid. De balans tussen geven en nemen. Deze wederkerigheid toont het respect dat er is voor het leven en de noodzaak die er is om elkaar te ondersteunen. Het laat ons denken in overvloed. En dat te delen wat we hebben vanuit de grond van ons hart.

Roel Smelt