Waarom overgave in bedrijven essentieel is

Vorige week donderdag heb ik deelgenomen aan de seminar Reinventing Organizations, georganiseerd door Het Eerste Huis in Utrecht. De rode lijn van de dag was zelfsturing. In Silicon Valley is het populair aan het worden en Holacracy is misschien wel de bekendste variant.

Zelfsturing is een teken van deze tijd, simpelweg alleen al door het grote aandeel ZZP-ers. Zelfsturing in bestaande organisaties waarbij verantwoordelijkheden ook echt zijn verdeeld in de lagere regionen van het bedrijf is nog steeds zeldzaam.

Een succesvolle zelfsturende organisatie is Buurtzorg. Een sterk groeiende organisatie met een paar simpele regels en nagenoeg geen managementstructuur. Het zijn de groepjes van 12 wijkverplegers die samen alles regelen in hun buurt. 

Met Buurtzorg wordt ook direct Jos de Blok genoemd. Hij sprak vorige week ook op het seminar. Jos is de oprichter van Buurtzorg en vooral ook de personificatie van wat Buurtzorg nu is. En nu komt het, Jos wil dan zelf geen topmanager of leider zijn, maar zorgt er wel voor dat wijkverplegers zichzelf kunnen organiseren en zich in feite overgeven aan zijn filosofie en werkwijze. 

Dit zelfde fenomeen heb ik ook meegemaakt met Gerard Endenburg mijn zijn Sociocratie. Net als Jos is hij een authentieke leider die het in zijn hart en nieren vindt dat zelfsturing belangrijk is. Daar wil je je wel aan overgeven.

In een lang artikel die ik afgelopen week publiceerde op Medium leg ik uit waarom de organisatievorm eerder ingegeven is door omstandigheden. De ene vorm past soms beter. Maar in iedere vorm is overgave aan de bezieling van de organisatie essentieel om meer dan succesvol te zijn. Deze bezieling komt veelal to uiting in een leider, zoals Jos de Blok, maar denk ook aan een Elon Musk.

Organisaties kunnen in zichzelf ook een bezieling hebben, zoals Holacracy aangeeft, maar we hebben op dit moment nauwelijks het inzicht, laat staan de vaardigheden om als collectief bewust te worden van de organisatorische bezieling.

Kortom: authentieke leiders met een hoog ontwikkeld eigen bewustzijn zullen in staat zijn mensen om zich heen verzamelen die vol overgave hun organisaties tot grote hoogte te brengen. De vorm alleen is niet voldoende.

 

 

 

Roel Smelt