Kerststress

Regelmatig verschijnen er in binnen- en buitenland onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat een belangrijk deel van de ondernemers last heeft van stress. In december is dat nog erger dan normaal. Er zijn allerlei interne deadlines en bij de meeste bedrijven is er ook meer commerciële druk om voor het einde van het jaar nog een aantal deals af te sluiten.

Kennelijk hebben de meeste ondernemers het gevoel dat zij in die processen zelf onmisbaar zijn. Dat leidt ertoe dat ze de organisatorische druk ook als persoonlijke stress ervaren. Die stress is op korte termijn trouwens helemaal niet zo'n ramp. Als het chronisch wordt is het wel heel schadelijk. Velen zoeken naar allerlei vormen van afleiding en rustgevende middelen om met de stress om te gaan. Dat lijkt me geen goede strategie. Symptoombestrijding is natuurlijk niet oplossingsgericht. De ontwikkeling van een volwassen organisatie is de enige echte oplossing. Steeds blijven investeren in de kwaliteit van je team is de meest duurzame weg naar harmonieuze groei.

Dan werk je dus toe naar je eigen overbodigheid en dat geeft ruimte voor nieuwe initiatieven. En dat is ook de meest effectieve remedie tegen stress. Dus als je deze maand eindejaarsdruk ervaart is het misschien een goed idee om jezelf en jouw omgeving te beloven dat je volgend jaar tegen deze tijd een structurele oplossing hebt ingevoerd met een team dat je het werk deels uit handen neemt en met jou samen aan nieuwe groei werkt. 

Veel succes! 

Yohyon van Zantwijk

Zie ook De Eenvoud van Complexiteit op Managementboek.nl

Yohyon van Zantwijk