Twijfel niet

We twijfelen allemaal wel eens. Veel mensen vinden dat 'verstandig'. In de letterlijke zin lijkt dat ook zo. Toch ligt het iets genuanceerder. Twijfel is een product van het brein, maar het komt voort uit een gevoel. Dat maakt het voor veel mensen ongrijpbaar.

In de basis komt twijfel voort uit angst. Angst om de verkeerde beslissing te nemen en angst voor de gevolgen die daar uit voortkomen. Vervolgens komt het brein in actie. Het formuleert argumenten om toe te geven aan de angst en ook argumenten om het juist te negeren. Mensen kunnen heel lang blijven hangen in dat proces. Dat werk verlammend. Een leider die twijfelt werkt verlammend voor zijn mensen en zaait angst en onzekerheid.

Het is dus zaak om niet te twijfelen, maar tegelijkertijd ook om niet roekeloos te worden. De oplossing ligt in de ontwikkeling van een sterke groepscultuur. Een cultuur waarin een gemeenschappelijk gevoel voor zingeving en lange termijn visie ruimte biedt voor experimenten op de korte termijn. In zo’n cultuur bestaat geen falen en geen twijfel. Steeds worden ideeën op de kleinst mogelijke schaal getest. Als het idee werkt ligt een kans voor grootschalig succes in het verschiet en als het niet werkt is er sprake van een relatief goedkope mislukking en dus is er een belangrijke les voor weinig geld geleerd. Een groep die zo handelt leert sneller en heeft daardoor meer kans op succes. Bovendien is het een leukere omgeving om in te werken.

 

Yohyon, 12 februari 2015

Voortaan onze blogs in uw mailbox ontvangen?  SCHRIJF ME IN

Yohyon van Zantwijk