Blijf je emoties de baas als je je focus wilt behouden

Ed Batista schrijft dat zijn meest dierbare resource niet tijd is maar aandachtige focus. Met concentratie creëer je de hefboom om iets voor elkaar te krijgen. Dit is precies waarom we bij Emrys Academy de techniek van Conflict Diagrammen (wikipedia: Evaporating Clouds) gebruiken. Hiermee kun je ieder probleem analyseren en terugbrengen tot een simpele oplossing op een hoger abstractie niveau.

Echter ook hiervoor is concentratievermogen belangrijk. En wat doe je nu als je dit niet hebt? In het artikel wordt vooral gewezen op hoe emoties aandacht trekkers zijn en onze productiviteit in de weg staan. Dit betekent niet dat we emoties ontkennen en uit de weg gaan. We willen er bewust van zijn, ze observeren om vervolgens 'vrij' te zijn om te bepalen wat we er mee gaan doen. 

Batista geeft een aantal praktische tips om je emoties de baas te blijven:

  1. Ontwikkel vermogen door meditatie, wandelingen, sporten en een goede slaap. De sleutel is regelmaat.
  2. Stop afleiders zoals mobiele telefoons, notificaties van inboxen en alles wat leidt tot multitasken. 
  3. Creëer ruimte in je agenda. Dit betekent dat je even niet bereikbaar bent voor anderen en dat je ze moet teleurstellen. Maar dat was toch wel gebeurt.

En voor de vergadertijgers een laatste gedachte: bedenk bij iedere meeting of je aanwezigheid echt gewenst is. 

Roel, 5 februari 2015

Voortaan onze blogs in uw mailbox ontvangen?  SCHRIJF ME IN

Roel Smelt