Evenwichtigheid en succes

Succesvolle mensen wekken op buitenstaanders vaak de indruk dat het hen is komen aanwaaien. Er zijn van die mensen waar het allemaal vanzelf lijkt te gaan, maar is dat wel zo?

In de praktijk zie ik vaak dat het op een afstand wel zo lijkt, maar dat het van dichtbij heel anders is. Toch hebben succesvolle mensen vaak 2 belangrijke eigenschappen die bijdragen aan dit beeld.

Ten eerste worden natuurlijk ook succesvolle mensen geconfronteerd met tegenslag, net als wij allemaal. Ze gaan er alleen anders mee om dan de meerderheid. Het valt mij op dat veel mensen bij tegenslag erg emotioneel reageren. Ze raken gefrustreerd, neerslachtig, bang of een combinatie van die smaken. Dat werkt in alle opzichten verlammend en verstorend. Daardoor worden tegenslagen veldslagen en uiteindelijk aanleidingen voor verlies. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het valt mij op dat veel succesvolle mensen zich onderscheiden door juist tegenslagen als een kans te zien om veranderingen door te voeren. Juist door logisch te blijven nadenken waar anderen stoppen en verstarren ontstaan mooie kansen.

Ten tweede - en met het eerste samenhangend - is dat het meeste succes niet zomaar uit de lucht komt vallen. Succesvolle mensen zijn vaak zeer volhardend in hun doelstellingen. Tegenslagen vormen voor hen geen afleiding van hun doel; zij vormen slechts een inspiratie voor een andere route naar dat doel.

Toch kan iedereen zich deze eigenschappen eigen maken. Onthechting en een beschouwelijke grondhouding vormen daarbij het centrale thema:

  1. Vat tegenslag nooit persoonlijk op (succes trouwens ook niet)
  2. Wordt nooit emotioneel afhankelijk van het gestelde doel, maar put voldoening uit dagelijkse verbetering op weg er naar toe
  3. Iedere ervaring kan een positieve ervaring worden door ervan te leren

Ik weet het; dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk is het gewoon een kwestie van oefenen. Veel succes!

Voortaan onze blogs in uw mailbox ontvangen?  SCHRIJF ME IN

Yohyon van Zantwijk