Boek review: Tony Robbins nieuwe boek “MONEY Master the Game”

Tony Robbins is in de eerste plaats een fantastische verkoper en weet als geen ander goed voort te borduren op eerdere successen. En geef hem eens ongelijk. 

“MONEY Master the Game: 7 Simple Steps to Financial Freedom” is het eerste boek van Tony Robbins na 20 jaar. Een lijvig boek van 700 pagina’s die ik als luisterboek geconsumeerd heb. 

Methodisch is Tony Robbins vooral schatplichtig aan het gedachtengoed van NLP. Voor dit boek maakt hij gebruik van Modellering. In het kort bepaal je eerst wat je wilt leren en beheersen (mastering). Vervolgens zoek je de beste leermeesters die er maar te vinden zijn, je interviewt ze en probeert te achterhalen welke specifieke en concrete stappen ze hebben gezet om succesvol te zijn.

Om financieel succes te begrijpen heeft Tony Robbins 50 prominente en succesvolle experts gesproken, waaronder Ray Dalio, John Bogle (Vanguard), Carl Icahn en Charles Schwab. Warren Buffet was helaas ook voor Tony onbereikbaar.

Het boek is zeer toegankelijk en luistert prettig. Echter voor Nederlanders zijn er veel specifieke oplossingen voor Amerikanen. Opvallend is dat veel oplossingen in het boek in Nederland al jaren bestaan en algemeen toegepast worden. 

Hierbij een samenvatting van de 7 stappen:

  1. Leg geld apart voor sparen en investeren. De huidige realiteit is dat bijna niemand weet hoeveel pensioen hij of zij krijgt. In Nederland hebben we nog een WAO, maar in de US ben je aan je eigen spaargeld overgeleverd. Neem hierbij dat onze levensverwachting alleen maar verder toeneemt. Iedere maand een vast bedrag op zij zetten is het begin. Iedere keer dat er meer inkomen ontstaat of meer overblijft, leg hiervan dan een groot deel opzij. Hiermee blijft je levenstandaard gelijk.
  2. Ken de regels van het spel. Tony ontmaskert negen mythen over financiële investeringen. De mooiste is deze. Van 1984 tot 1998, 15 jaren lang hebben slechts acht van de 200 fondsenmanagers de Vanguard 500 Index verslagen. En hier komt het, een index fonds kan zonder duur management gerund worden, dus de fees liggen meestal rond de 0,5% ipv de 2 tot 3% die fondsen rekenen. Als een fonds al een rendement van 7% behaalt, dan gaat bijna de helft naar de slecht presterende fondsenmanager.
  3. Speel met een winnende hand. Door je eerst bewust te worden wat jij echt nodig hebt om financiële vrijheid te ervaren, kun je een plan opstellen om dit te realiseren. Iedere maand een bedrag opzij leggen betekent samengestelde interest (lees: rente-op-rente) en gespreid investeren in hoge en lage markten. Een andere tip en gelukkig gemeengoed in Nederland is dat je je pensioen met je netto inkomen mag opbouwen.
  4. Leer hoe je je geld het beste kunt beleggen. Investeer zo gespreid mogelijk via index-fondsen met lage fees. Ray Dalio, een zeer succesvolle belegger, adviseert voor iedere markt: 30% in aandelen index-fondsen, 15% in 7–10 jaars staatsobligatie index-fondsen, 40% in 10–25 jaars staatsobligaties index-fondsen, 7,5% in goud en 7,5% in grondstoffen. Ieder jaar opnieuw in dezelfde verhouding brengen en er verder niet naar omkijken.
  5. Creëer levenslange inkomsten. Eerst sparen en investeren tot de pensioenleeftijd of beleggingsdoel behaalt is. Koop vervolgens een pensioenproduct die uitkeert tot aan je dood. In de US is dit niet vanzelfsprekend, omdat dit in feite een verzekeringsproduct is, gebaseerd op een overlijdenstabel. In Nederland zijn deze producten standaard. Wees er dan zeker van dat dit product gebaseerd is op index-fondsen met de mogelijkheid tot brede spreiding.
  6. Investeer als een miljardair. Een samenvatting van zijn interviews: verlies geen geld, zoek naar asymmetrische risico/winst kansen, anticipeer instorten van markten en spreid je beleggingen, en blijf leren. 
  7. Leef een rijk leven. Tony doet een appel op je dankbaarheid. Ook als je niet veel hebt, besef welke faciliteiten je kunt gebruiken, over technologische vooruitgang die ieders leven prettiger maken. Het gaat niet om hoeveel geld je verdient hebt, maar hoe je het gebruikt om de wereld te verbeteren. Zijn belangrijkste levenservaring komt voort uit een zeer arme jeugd waarin hij ontdekt heeft dat onvoorwaardelijk geven aan anderen zijn grootste levensvervulling is. Vandaar zijn motto:”Giving is Living”. 

Ik kan mij hier goed in vinden. Geweldig als wat je vergaard hebt, onvoorwaardelijk kunt geven. Helemaal fantastisch als je je onderneming bouwt rond datgene wat je de wereld te bieden hebt. Dan ontstaat de ultieme synergie en focus.

Roel Smelt | 8 maart 2015

Schrijf je in om onze artikelen wekelijks in je mailbox ontvangen

Bronnen: 

  • Forbes: http://www.forbes.com/sites/johnwasik/2014/12/10/tony-robbinss-firewalk-on-mastering-the-money-game/
  • Audiobook: https://itunes.apple.com/nl/audiobook/money-master-game–7-simple/id941948732?l=en
Roel Smelt