Over Tijd: Dan Ariely's Timeful app en waarom Multitasking zo kostbaar is

Over Tijd: is een serie blogs waarin Tijd centraal staat en vanuit drie invalshoeken belicht zal worden. Het individu wil zijn Tijd managen, de groep wil doelen op Tijd realiseren en wetenschappelijk/filosofisch willen we Tijd begrijpen. 


Het lijkt alsof we altijd Tijd tekort hebben en er maar niet in slagen gewoontes in ons dag/Tijdtritme te krijgen.

Velen van ons hebben wel eens een Time Management cursus gevolgd en zelf vind ik David Allen's Getting Things Done verreweg de beste toepassing hiervan. David is de komende weken in Nederland. Je kunt zijn seminars volgen en hij spreekt op The Next Web.

Dan Ariely heeft een naam gemaakt met zijn onderzoek naar de voorspelbaarheid van irrationaliteit. Hij weet dit ook nog eens in boeiende video's uit te leggen.

De laatste tijd focused Dan zich op de kosten van Multitasking en heeft de app Timeful ontwikkeld om er ook praktisch mee aan de slag te gaan.

De meesten van ons zullen herkennen dat ze veel tussen taken wisselen (task switcher). De vraag die Dan stelt hoeveel we hierbij verliezen, wat zijn de kosten hiervan.

  1. Als we geconcentreerd aan een taak werken en het wordt even wat moeilijker, dan neigen we er naar om eventjes wat anders te doen, mailen, facebooken. Maar voor we het weten zijn we een half uur verder. Dit waren kostbare minuten.
  2. Op het moment dat we weer aan de taak werken, blijkt dat we minder focus hebben en in gedachten nog met de vorige taak bezig zijn. Het wisselen van taken kost ons concentratie.

Met de app Timeful past Dan zijn eigen principes toe. bekijk de video en probeer de app. Laat me weten wat je ervan vindt.

Door Roel Smelt

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief                                                                                                                    

 

Roel Smelt