Startups weg uit Amsterdam?

We hadden deze week een interessant gesprek met een succesvolle investeerder in een breed spectrum van ondernemingen, waaronder ook startende bedrijven. Deze startups staan natuurlijk de laatste tijd nogal in de belangstelling en zeker in Amsterdam ontstaat er een ware industrie rondom deze initiatieven. Incubators, Accelerators en Bootcamps verdringen elkaar om de gunst van de ambitieuze en getalenteerde jonge ondernemers te winnen. Wij juichen het enorm toe dat door deze trend ondernemerschap in het algemeen nadrukkelijker op de kaart komt te staan en dat nieuwe ondernemers in een omgeving komen waar hun kansen toenemen.

Toen wij de betreffende investeerder vroegen of hij actief was op dit terrein gaf hij een onverwacht antwoord wat nadrukkelijk afwijkt van de huidige mode. We willen het u niet onthouden. Hij zei "ik investeer uitsluitend in startups als ze bereid zijn uit Amsterdam te vertrekken". Op het eerste gezicht verrassend, maar bij nader inzien ook niet helemaal onlogisch. Ik moet hierbij toegeven dat de investeerder in kwestie zelf ook niet in Amsterdam gevestigd was, maar afgezien daarvan; hij had een aantal interessante argumenten:

  1. De meeste startups zijn tegenwoordig voor hun marktbewerking niet locatie gebonden. Meestal is internet-technologie in het spel en is de wereld de potentiƫle markt.
  2. Als je toch niet locatiegebonden bent wil je op een goed niveau, tegen de laagst mogelijke kosten opereren. Er zijn inderdaad enkele uitzonderlijke situaties waarin de activiteit afhankelijk is van unieke talenten van eenlingen die alleen in Amsterdam, Londen, New York of San Francisco te vinden zijn, maar voor de meeste investeerders zijn dat soort investeringen vaak niet het meest interessant, juist vanwege die persoonlijke afhankelijkheid.
  3. De meeste startende bedrijven moeten juist relevante diensten voor de gemiddelde wereldburger kunnen aanbieden en die diensten met gewoon degelijk werken en logisch nadenken opbouwen, het liefst met zo min mogelijk franjes. Mensen die dat kunnen wonen niet alleen in de grachtengordel. Die wonen in heel Nederland (en daarbuiten). Waarom zou je je bedrijf dan vestigen in de stad met de hoogste vestigingskosten en meest competitieve arbeidsmarkt?
  4. Als de startende ondernemer perse in Amsterdam wil blijven kreeg onze gesprekspartner snel het gevoel dat de persoonlijke geneugten van de ondernemer en zijn directe vertrouwelingen zwaarder zouden wegen dan het bedrijfsbelang. Dat leek hem geen solide investeringsbasis.

Zo zie je maar, 'de provincie' gaat een zonnige toekomst tegemoet.

Voortaan onze blogs in uw mailbox ontvangen?  SCHRIJF ME IN

Yohyon van Zantwijk