De waarheid en vertrouwen

In het Engels klinkt dit toch beter: truth and trust! Jack en Suzy Welch hebben een nieuw boek:”The Real-Life MBA” uitgebracht en dit zijn wat hun betreft de twee thema’s waarover leiderschap gaat. 

Jack Welch kennen we nog van zijn bijzondere carrière ala Chairman en CEO van General Electric Company. En Suzy is schrijfster van bestsellers. 

Samen focussen ze zich op MBA’s en vooral wat er niet aan werkt. In het kort: ze kosten meer dan ze opleveren en worden ouderwets geleid. Je zou ze moeten leiden als ware het organisaties. 
Dit hebben ze in de praktijk gebracht met hun eigen online MBA instituut: https://jackwelch.strayer.edu.

De waarheid betekent in deze context dat je deze helder dient te krijgen in ieder gesprek, meeting en relatie. 
Vanuit mijn optiek betekent dit dat je in de eerste plaats zelf altijd de waarheid spreekt en dat je er vanuit moet gaan dat de ander de waarheid spreekt. We leven niet in een perfecte wereld en we zullen ons zelf in veel situaties bevinden waarin de waarheid niet verteld wordt of ronduit gelogen wordt. Door waarheid te vooronderstellen en in gesprek te blijven tot deze boven tafel is, onderstreep ik de waarheid en bouw ik aan vertrouwen.

Volgens Jack en Suzy bouw je voortdurend aan je vertrouwen door transparantie, oprechtheid en integriteit. Ik heb hier het woord candor vertaald met oprechtheid, dat we ook kennen als oer-hollandse recht-voor-zijn-raap en zeggen waar het op staat.
Makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals het gezegde luidt: vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard.

Waarheid en vertrouwen ontwikkel je in de eerste plaats in jezelf, door jezelf zoveel mogelijk bewust te zijn van je eigen positie ten opzichten van anderen en jezelf. En dat is precies waar Emrys Academy over gaat. 

--

Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Roel Smelt