Theory of Constraints herleeft in 2015 volgens Gartner

Vooraanstaand onderzoeksbureau Gartner voorspelt voor 2015 dat IT in een vergelijkbare toestand verkeert als productie in de jaren 80. Dit betekent dat steeds meer facetten van het bedrijfsleven IT-gestuurd zijn. Productie, supply chains, project management, marketing en sales worden gedomineerd door IT-oplossingen. Zelfs voor HR-functies wordt ervaring met SQL-queries vereist. 

In de jaren 80 verschuift massaproductie in snel tempo naar massa individuele productie, leidend tot complexe en vastlopende productiebedrijven. Als antwoord hierop ontwikkelt Toyota Lean Production en schrijft Dr. Eliyahu M. Goldratt het tot nu toe meest verkochte managementboek 'Het Doel'. Een revolutie in productieprocessen was het gevolg waarbij conventionele wijsheden sneuvelden, waarbij het niet abnormaal was om 30% of meer output verbeteringen te realiseren.

De oprichters van Emrys Academy hebben vele jaren intensief samengewerkt met Dr. Goldratt om de Theory of Constraints (TOC) toepasbaar te maken voor onder andere Supply Chains, Project Management en Strategie.  

Dertig jaren later is een vergelijkbare trend zichtbaar in IT. Grote softwarepakketten met lange update cycli sluiten niet meer aan bij veel sneller veranderende werkelijkheid van bedrijven. Tegelijkertijd, en dit is anders dan de jaren 80, zijn IT-innovaties, zoals apps, video's, online advertenties, maar ook virtualisatie van servers voor micro bedragen beschikbaar voor iedereen. Startups hebben nu massaal de kans om met minimale investeringen grote logge organisaties voorbij te streven. 

Hiermee ontstaat de noodzaak voor de meeste organisaties om deze IT agility te omarmen in de kern van hun operatie. Doen ze dit niet, dan kan het kaas van hun brood worden gegeten door startups.

Gartner geeft een viertal implicaties aan voor deze transitie: user experience-drive requirements, agile development, DevOps en private en public platform as a service.

Deze trend leidt inderdaad tot meer agility maar kent een hoge faalkans. Het is als een schot hagel en dit kunnen alleen organisaties met diepe zakken zich veroorloven en zijn startups niet meer dan lucky shots. 

De Theory of Constraints biedt hier, net als in de jaren 80 een doeltreffende oplossing. Vanuit gebruikservaringen wordt strategisch de data geïnterpreteerd en in een dilemma gedefineerd. Hiervoor wordt een win-win oplossing gecreëerd. Deze wordt vervolgens snel in experiment omgezet en aangepast tot de succesformule is gevonden. 

In dezelfde sfeer als 'The Goal' uit 1984 is het boek 'The Phoenix Project' als een roman geschreven. Voor managers een herkenbare wereld die vervolgens met dezelfde principes wordt opgelost. 

Bronnen:

 

 

 

 

 

 

Roel Smelt