Hoe meditatie CEO's helpt!

In een artikel in Harvard Business Review worden vijf voordelen genoemd als leiders van organisaties meer zouden mediteren:

Harvard Business Review: How Meditation Benefits CEOs.

dec15-14-patrick-pilz-meditate.jpg

De 5 punten zijn:

  1. Meditatie vergroot veerkracht, doordat je stress beter en gemakkelijker verwerkt ben je weerbaarder in stressvolle situaties.
  2. Meditatie vergroot emotionele intelligentie, omdat je de tijd neemt om niet alleen in het denken van je geest te blijven, maar ook te voelen wat er in het lijf gebeurt.
  3. Meditatie vergroot creativiteit. Een moment dat vele onder de douche ervaren. Het denken is even minder dominant en je krijgt een brede kijk op de zaak. Sterker nog je lijkt ingevingen te krijgen.
  4. Meditatie verbetert je relaties. Naast dat je stress vermindert is en je een bredere kijk op zaken hebt, ontwikkelt compassie zich in je: geven zonder er iets voor terug te verwachten.
  5. Meditatie verbetert je focus en concentratievermogen. Je leert je geest om op 1 punt te concentreren, waarmee je een probleem op een diepere manier kunt onderzoeken en oplossen.

Uit eigen ervaring kan ik deze voordelen onderschrijven. Echter het zijn voordelen in het domein van het realiseren van doelen, winnen, de beste willen zijn. De wil om te mediteren en daarmee op de juiste manier te mediteren kan alleen maar komen uit je diepe wil, ook wel je ziel genoemd.

Uit deze zuivere kracht kun je wereldse doelen los laten, vanuit de concentratie op 1 gedachten, buiten je gedachten in het zuivere weten zijn.

De genoemde voordelen zijn een bonus, niet een doel in zichzelf!


Roel Smelt