Eerlijkheid

Ik zie met grote regelmaat mensen die het moeilijk vinden om de werkelijkheid onder ogen te zien. Het blijkt met name moeilijk om eerlijk te zijn naar jezelf. Veel mensen lijken niet te beseffen hoe destructief dat eigenlijk is.

Ondernemers zijn gericht op succes. Zakelijke doelen worden vaak taakstellend geformuleerd. En het verlangen is groot om die doelen dan ook daadwerkelijk te halen. Vaak is het zelfs zo dat er op basis van die taakstellende doelen verplichtingen zijn aangegaan, waardoor er een absolute noodzaak ontstaat om ze te halen. Dan is de neiging groot om ook alle signalen die elke dag worden opgevangen als bevestiging te zien dat je op de goede weg bent. Je wilt immers niets liever dan zien dat het ├ęcht gaat lukken. Dat houdt je gaande.

Toch werkt die roze bril zeer vergiftigend op jouw oordeel en reactievermogen. Natuurlijk, het kan heel stimulerend werken naar je eigen team om steeds het positieve te blijven benadrukken, maar naar jezelf is grote voorzichtigheid en zorgvuldigheid geboden!

Hoeveel mensen ken je niet die zowel overdag als 's nachts een piekerend bestaan leiden? Dat komt in wezen voort uit het feit dat je eigenlijk wel weet dat de werkelijkheid weerbarstiger is dan je zou willen geloven en je ongemerkt steeds meer energie kwijt bent aan de 'schone schijn'. Als je de werkelijkheid niet goed genoeg vindt moet je hem veranderen maar niet van een nieuwe verpakking voorzien. Als je merkt dat piekert of 's nachts eerder wakker wordt dan normaal, zet jezelf er dan toe om kritisch naar je bestaande situatie te kijken. Zie genadeloos de werkelijkheid onder ogen en neem compromisloos de beslissingen die nodig zijn. Alles is beter dan doorgaan met piekeren! Het brengt je nergens, het vreet energie en het vertraagt de stappen die noodzakelijk zijn voor echte oplossingen. Vanuit de beweging die ontstaat doordat je knopen doorhakt kun je weer gaan sturen. Vanuit verkramping en de daaruit voortvloeiende stilstand is geen enkele verandering mogelijk en ga je langzaam maar zeker van de regen in de drup. Dus: blijf in ieder geval in beweging en verlies geen energie aan zinloze zorgen of schone schijn. Succes!

Zie ook De Eenvoud van Complexiteit

Emrys Academy

Yohyon van Zantwijk

Yohyon van Zantwijk